• +31 (0)20 535 6210

Hieronder treft u actuele informatie over projecten, mensen en bedrijven in relatie tot concern.

Indien u op de hoogte gehouden wilt worden, kunt u zich hier aanmelden voor onze email nieuwsbrief.

20-06-17  Annelous Rosenstok: ‘Wij zijn een bureau van kansen’

Annelous Rosenstok is eind vorig jaar toegetreden tot de directie van Concern.Amsterdam, die al bestond uit managing director Chris Laarman en grondlegger/interieurarchitect Gilian Schrofer. Annelous is werkzaam bij Concern als senior architect. Zij is bij de directie gevraagd om met haar senioriteit en expertise het bedrijf verder vorm te geven. Vijf vragen aan Annelous Rosenstok.

Je bent opgeleid tot architect aan de TU Delft. Waarom kies jij voor Concern.Amsterdam, een bureau voor interieurarchitectuur?
‘Na mijn studie heb ik jarenlang als architect bij verschillende bureaus gewerkt. Ruim tien jaar geleden heb ik heel bewust de overstap gemaakt naar het toenmalige Concern en de interieurarchitectuur. De processen in de architectuur vond ik te lang, dat kon zomaar vijf tot tien jaar duren. En ik miste het directe contact met de opdrachtgever en gebruiker. Te vaak zaten daar allerlei ontwikkelaars tussen. In de interieurarchitectuur zijn de stappen en de lijnen korter. Er is vaak direct contact met de opdrachtgever of eindgebruiker, dat geeft mij de kans om ontwerpen echt op maat te maken.’

Wat is jouw rol binnen Concern.Amsterdam?
‘Meestal ben ik vanaf het begin betrokken bij de vraag van de opdrachtgever. Op basis van de vraag stel ik het team samen dat het beste past bij de opdracht. Het stilistische onderdeel van een interieurontwerp neem ik nooit voor mijn rekening, wel de ruimtelijke vormgeving. Juist die combinatie van het creatieve en het technische in dit vak spreekt me erg aan.’

Wanneer is voor jou een ontwerp goed gelukt?
‘Ontwerpen zie ik niet als een vorm van kunst. Het is eerder een complexe puzzel die, als je hem weet op te lossen tot mooie resultaten leidt. Dat een interieur goed functioneert en ruimtelijk mooi is, moet een basisvoorwaarde zijn. Wat wij altijd proberen te bereiken is dat een gebouw moet uitnodigen tot samenwerken, tot elkaar ontmoeten. Dat mensen zich er goed in voelen, daarin schuilt de kracht van een goed ontwerp. Ook resultaatgericht ontwerpen is daar een onderdeel van. Dat een organisatie beter functioneert, de medewerkers minder vaak ziek zijn, of dat er door de logistieke oplossingen een fte kan worden uitgespaard.’

Wat betekent die visie voor jullie werkwijze?
‘Wij werken conceptueel. Interieurontwerp is voor ons meer dan ‘een eigen sausje’ aanbrengen. Een interieur is meer dan een verzameling stoelen, tafels en het kiezen van het behang. Als een interieur niet klopt, kun je je er verloren in voelen. Wij proberen goed te luisteren naar de wens van de opdrachtgever, van de gebruikers en kijken wat de ruimte zelf al te bieden heeft. Een goed concept geeft richting aan het ontwerp. Een aantal sterke en herkenbare elementen zorgen vervolgens voor de verbeelding van dat concept.’

Wat hoop je voor de toekomst van Concern?
‘Al bijna tien jaar werk ik met veel plezier bij Concern.Amsterdam. Het is een bureau van zelfstandig kansen oppakken en ze zelf invulling geven. Dat is vanaf de start een belangrijk gegeven. Het stuurt de creativiteit en zorgt voor interne verbinding. Mijn hoop is dat we – nu de crisis in de branche achter ons ligt – weer doorgroeien naar een team van zo’n twaalf professionals. Daarmee kunnen we doorgaan met het maken van goede interieurs.’

Foto  Gilian Schrofer

Project  Concern Amsterdam

20-06-17  Lobby WTC een jaar na oplevering: succes mét groeipotentie

Ontsluit drie gebouwen met een nieuwe lobby, en zorg voor een wereldse dynamiek die zowel mensen van binnen als buiten trekt voor ontmoeting, lunch, borrel en diner. Dat was de briefing voor een nieuw interieur van de inkomsthal van een kantorencomplex in Den Haag. Concern Amsterdam mocht de opdracht uitvoeren, samen met Atelier PRO. Een jaar na de opening blikken we terug.

Eigenaar Bouwinvest van de drie kantoortorens in het Beatrixkwartier – het internationale zakenentrum van Den Haag – klopte met een herontwikkelingsvraag aan bij Sens Real Estate. Vastgoedprofessional Abdel Salemi van Sens ging met Bouwinvest op zoek naar de beste mogelijkheden voor het complex. ‘Van de drie torens stond er een leeg. Het was nodig nieuwe huurders te trekken. We besloten toen om het gebouw te upgraden zodat het veel beter past bij het label van een World Trade Center. Dat betekende wel dat de uitstraling moest veranderen, net als het voorzieningnniveau en de entrée. Van twee ingangen en een nogal ambtelijk ogend atrium naar een centrale inkomsthal met een dynamische, internationale allure.’

Concern Amsterdam was een van de drie pitchers voor de opdracht. Interieurontwerper Gilian Schrofer bedacht het concept, interieurarchitect Annelous Rosenstok werkte het uit. Schrofer: ‘Verbinding maken tussen alle functies en gebouwen was het belangrijkste uitgangspunt. We kozen voor een royale roltrap rechts in de hal die uitkomt op een luchtbrug, die zorgt voor connecties tussen alle onderdelen van het WTC. We varieerde in de maat, groots voor een gevoel van allure maar ook de menselijke maat, zodat bezoekers en gebruikers zich er prettig voelen. Een enorme plantenwand vormt de afscheiding tussen entrée en horeca, die geplaatst is op een houten entresol. Verbinding met de buitenwereld maakten we door in de plint, links en rechts van de entrée, een AH to go, Coffee Company en Shoku te plaatsen, concepten die zowel vanuit de hal als vanaf de straat zijn te betreden. De horeca, het zelfbedieningsconcept Mondano Kitchen en de a la carte brasserie Mondano, kregen een centrale keuken die voor beide restaurants werkt. Die logistiek zorgt voor efficiëntie, handig tijdens drukke én rustige uren.’ Concern maakte in het plan gebruik van bestaande materialen, zoals de bakstenen muren en de natuurstenen vloeren. Dat palet is aangevuld met veel groen, lichte meubels in de entrée, en warme donkere kleuren en veel hout in de restaurants.

Volgens Abdel Salemi van projectontwikkelaar Sens was het plan van Concern Amsterdam heel overtuigend. ‘Het plan was bovendien heel gedetailleerd uitgewerkt, met zelfs een maquette, dat sprak ontzettend aan. Daarnaast wist Concern Amsterdam de hele ruimte optimaal te gebruiken, zonder “dooie hoeken” achter te laten.’

De hal van 1800 vierkante meter is op 16 juni 2016 opgeleverd en inmiddels een jaar in gebruik. De reacties zijn over het algemeen lovend en de dynamiek veelbelovend. Michiel Smits van CBRE is verantwoordelijk voor de exploitatie van het totale gebouw voor opdrachtgever Bouwinvest. ‘Wij krijgen veel positieve reacties op de uitstraling van de lobby. Het is een groot verschil met hoe het was en dat wordt ook zo ervaren: dynamisch, lekker levendig.’ De lobby trekt volgens Smits – zonder exacte cijfers te kunnen noemen – veel extra bezoekers, zowel van binnen het complex als vanaf buiten. ‘We zien veel meet&greet-momenten in de lobby en gezellige lunches en borrels in de horeca. Nieuwe huurders zijn enthousiast over de totaalbeleving van de centrale hal met alle functies en de grote roltrap met luchtbrug naar de kantoren.’ De nieuwe huurders zijn veelal iets kleinere bedrijven en dat was ook een deel van de opzet. Bestaande huurders kiezen langzaamaan steeds vaker voor de bedrijfslunch in Mondano Kitchen in plaats van in een eigen bedrijfsrestaurant.

Restaurantmanager Sophia Gasseling van de Mondano-restaurants ziet veel potentie voor Mondano Kitchen – voor de snelle hap en to-go – en Bar Brasserie Mondano – de ideale plek om te overleggen en werken in een prettige, lichte omgeving. Ze hoopt nog meer bedrijven te verleiden om te kiezen voor het Kitchen-concept. ‘Met een beetje werkgeverssubsidie is het aanbod ineens heel betaalbaar. Ook daarmee kunnen wij overtuigen ten opzichte van bijvoorbeeld Coffee Company en Shoku. Naast het feit dat wij alles vers bereiden. Dankzij de centrale keuken kun je de koks live aan het werk zien. Die opstelling is ook heel efficiënt. Normaal zouden beide restaurants een keuken met twee koks vereisen, nu kun je de keuken delen.’

De bezetting van Bar Brasserie Mondano blijft een aandachtspunt de komende tijd. ‘De drempel lijkt soms nog hoog, bijna letterlijk door de opstap naar de entresol. We hebben de kaart inmiddels iets toegankelijker gemaakt met ook (luxe) broodjes. Ik denk dat het tijd nodig heeft voor mensen om te ontdekken dat je hier ook kunt lunchen, borrelen en dineren. Als de hal te leeg is, kruipen mensen eerder in de plint waar je wat beschutter zit. We werken op dit moment aan een plan om Mondano toegankelijker te maken, zodat je er meer ingezogen wordt. We zien het heel positief, maar het heeft tijd nodig. Ook van de tuin, een prestigieus project waar mensen straks ook op het terras kunnen lunchen, verwachten we veel.’

Foto  Gilian Schrofer

20-06-17  Concern wint pitch voor bedrijfsgebouw

Naast het ontwerpen van mooie interieurs doen wij nog meer. Productontwikkeling is een passie waar wij de komende tijd mee naar buiten zullen komen, houd de nieuwsbrieven dus in de gaten. Concern heeft in mei een pitch gewonnen om een ontwerp te maken voor een nieuw te bouwen bedrijfshal, showroom en kantoorruimte. Op een kavel van 5.400 vierkante meter in Amsterdam-Noord ontwierp Concern een gebouw met een bijzondere architectuur.

Het frisse, lichte bedrijfsgebouw is met de nieuwe showroom een echte eyecatcher. Annelous Rosenstok (architect): ‘De showroom, dat wordt de mooiste plek van het pand, met flauwe hellingbanen die je langzaam door het gebouw leiden. Zo is een bezoek aan de showroom een beleving, een architectuurwandeling.’ Een fantastische opdracht die ongetwijfeld weer leidt tot een mooi product voor de eindgebruiker. We houden jullie op de hoogte.

Foto  Gilian Schrofer

Project  Satebar >

08-03-17  Satebar ‘To Go’ is on a roll

Goed vlees, vers van de grill en voordelig, dat is het concept van de Satebar. In het interieur proef je bovendien iets terug van de Indonesische roots van oprichter Wai Man Lo. De ondernemer breidt het succes uit van de grillrestaurants in Rotterdam naar stations in de Randstad. Concern ontwikkelde voor Satebar een flexibel uit te rollen (interieur)concept waarin alles draait om de grill.

De plannen van Lo voor verdere uitrol van de formule en de vertaling naar andere verkooppunten, vroegen om een flexibel concept. Concern bedacht een interieuroplossing die het mogelijk maakt om ruimtes vanaf twintig vierkante meter in te richten als Satebar. De standaard keukenmodule bestaat uit drie losse units, maar is door franchisenemers naar wens in te vullen.

Een heldere bibliotheek aan meubels, materialen en interieurelementen waar ondernemers uit kunnen putten, geeft ruimte voor maatwerk, maar niet ten koste van de herkenbare stijl. Het meest opvallende element is de open keuken middenin het restaurant, met theatraal aanwezig de grill: het gaat op de menukaart om de saté. Verder is veel aandacht besteed aan logistiek. Bezoekers lopen na de kassa langs de grill, en via diverse bijgerechten naar het uitgiftepunt.

Concern was in 2014 al verantwoordelijk voor het interieurontwerp van de eerste Express-vestiging (snel eten, korte zit), een eetbar op het Foodcourt van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Het was een zoektocht naar de juiste balans tussen een frisse look en de juiste dosis authentieke Indonesische (eet)cultuur. ‘Niet te folkloristisch, dat past niet bij de jonge eigenaar, maar ook niet te afstandelijk. Je mag juist voelen dat je bij Satebar een echt Indonesisch sateetje eet’, vertelt Elsa Geurtzen, ontwerper bij Concern. Overal in het interieur vind je subtiele verwijzingen naar de oosterse achtergrond. Zo is het barmeubel gedeeltelijk bekleed met geperst bamboe en ontwierp Concern een abstract patroon in bruin, groen en wit voor de tegels in de wand, refererend aan de patronen in de rijstvelden.

Wai Man Lo startte zijn eerste Satebar in Rotterdam, dichtbij Indonesia, het restaurant van zijn familie. Toen ook een tweede en derde vestiging in Rotterdam het goed deden, besloot Wai Man Lo zijn concept uit te rollen tot een formule. Naast drie Satebar-restaurantjes, met zitjes en banken, zijn er nu twee Express-formules (eentje bij de Erasmus Universiteit en een op de TU Delft) en drie To Go’s (nog sneller eten, nog kortere zit) op de stations Rotterdam, Den Haag en Amsterdam Centraal. Enkele andere grote stations moeten snel volgen. Concern is momenteel ook bezig het ontwerp te vertalen naar enkele Satebar-restaurants in Rotterdam, waar je wél aan tafel wordt bediend.

Meer info  www.satebar.nl

Foto  Gilian Schrofer

Project  Satebar >

14-02-17  TivoliVredenburg

Concern is gevraagd het ontwerp te maken voor een nieuw restaurant in muziekcentrum Tivolivredenburg in Utrecht. Het ontwerp voor het restaurant is – op verzoek van de opdrachtgever – in Parijse Bistro-stijl. Volgens planning zal het restaurant in September 2017 haar deuren openen.

De nieuwe horeca is laagdrempelig en sfeervol, en niet alleen toegankelijk voor gasten van TivoliVredenburg maar ook voor andere bezoekers en passanten. Het restaurant is 450 m2 groot en biedt plaats aan circa 200 gasten, ook komt er een groot terras aan de opnieuw uitgegraven Singel.

Het nieuwe TivoliVredenburg, de fusie tussen het oude muziekcentrum Vredenburg en TivoliOudegracht, is bijna drie jaar open. De vijf muziekzalen midden in het centrum van Utrecht, naast het Centraal Station, bieden muziekliefhebbers een breed programma, van jazz tot rock.

Foto en maquette  Concern

Project  TivoliVredenburg

05-01-17  Nieuw aan boord: Bin Xu

Met de komst van Bin Xu (1983) begin dit jaar breidt het multidisciplinaire team van Concern uit met productontwerp. Xu ontwerpt interieurs én producten, juist die combinatie boeit hem. Hij wisselt het werken aan grote projecten graag af met iets kleins. ‘Dan heb ik even verse lucht, en maak ik bijvoorbeeld een kaarsenhouder. De kennis die ik daarbij opdoe, kan ik vaak goed gebruiken in het ontwerpen van interieurs.’

Zo’n tien jaar geleden verruilde Xu China voor Nederland omdat hij de ruimte zocht om zich te ontplooien in vormgeving. Xu koos voor interieurarchitectuur omdat het tempo hoger ligt dan in de architectuur. Liever besteedt hij zijn tijd aan het uitdenken van sterke concepten, niet aan stroperige besluitvormingsprocessen. ‘Ik ontwerp graag ruimtes die mensen bij elkaar brengen, en die zorgen voor interactie tussen de ruimte en de gebruikers.’ Xu voelt zich aangetrokken tot het sterk conceptuele werk van Concern. ‘In een goed interieur is het idee erachter sterk en voelbaar, een concept dat ook zonder uitleg van de ontwerper overeind blijft. Een goed interieur is niet iets wat je ziet, dat voel je vooral.’

Project  Concern Amsterdam

12-10-16  Nieuwbouwproject Up:town Rotterdam

UP: Town Rotterdam

In opdracht van STEBRU en in samenwerking met Lukalize, leverde Concern aantrekkelijke visualisaties en opgewerkte plattegronden van de appartementen in nieuwbouwproject Up:town Rotterdam.

Render  www.lukalize.nl

Project  UP:Town >

09-07-16  Nieuwe plaza voor World Trade Center The Hague

World Trade Center Den Haag

Op 16 juni 2016 werd het nieuwe World Trade Center The Hague feestelijk geopend. Concern werkte aan het ontwerp voor het nieuwe plaza in samenwerking met Atelier PRO; een imposante entreehal met nieuwe verbindingen tussen de drie aangrenzende gebouwen. Naast de bouwkundige ingrepen, is Concern verantwoordelijk voor het complete interieur en de afwerking van ontvangstgebied en horeca. Ook leverden we de signing in zowel de plaza als de parkeergarage.

Foto  Gilian Schrofer

Bel Nu